Inleiding West Highland Way

De wandelvakantie in Ierland was mijn broer en ik goed bevallen. Na twee jaren van stedentrips was het de hoogste tijd de stoute wandelschoenen aan te trekken. Een land waar ze Engels spraken was een pre en zodoende selecteerden we Schotland als onze volgende vakantiebestemming. Op internet vonden we een, op het beeldscherm, mooie route genaamd West Highland Way. Deze wandelroute, die loopt van Milngavie naar Fort William over een afstand van circa 160 kilometer, kon in zes tot acht dagen belopen worden. Het was onze vakantie, dus we besloten maar de lange editie te doen.

Via internet boekten we meteen een vliegretour naar Glasgow vanaf Schiphol. We lieten ons geen schuldcomplex aanpraten door Al Gore en consorten, dus de broeikasgassen uitgestoten door onze vliegtuig hebben we niet laten compenseren. De bed & breakfastís in Ierland waren ons goed bevallen, dus we besloten in Schotland hier ook zo veel mogelijk gebruik van te maken. Ze bleken minder goed bezaaid op de route te liggen, zodat we ook een keer in een bunkerhouse en een hotel zouden overnachten. Na reservering van de overnachtingsadressen ontdekten we via Google Earth dat ze niet allemaal even gelukkig op de route lagen wat betreft tussenliggende afstanden.

Via internet bestelden we verder de reisgids West Highland Way Ė Glasgow to Fort William uitgegeven door Trailblazer. Op basis hiervan besloten we maar meteen in Glasgow te beginnen. Volgens de auteur liep er een mooie route naar het officiŽle beginpunt van de West Highland Way. De reisgids bleek meer interessante informatie te bevatten, die handig was geweest bij het reserveren van de overnachtingsadressen. Maar al doende leren we; in Ierland kochten we de reisgids pas op de locatie. Afstanden noemen in reisgidsen blijft een moeilijke aangelegenheid, gezien het grote verschil tussen een afstand volgens de kaart en die op een GPS (van een Duits stel). Dus dit blijft wederom achterwege in dit reisverslag. Ter navigatie zijn op elke pagina onder pijlen aangebracht.