Hobby's

Een hobby is een bezigheid die je uitvoert in je vrijetijd. Er bestaan zeer uiteenlopende hobby's, die je individueel of in groepsverband en zelf of georganiseerd kunt uitvoeren. Vrijetijd is een schaars goed geworden, terwijl we steeds meer willen. Vakanties zijn vaak niet ontspannend meer; integendeel, omdat er zoveel activiteiten in een korte periode gedaan moeten worden, roept het juist stress op. Sommige mensen maken van hun hobby hun (vrijwilligers)werk. Hieronder een aantal zaken waar ik mijn vrijetijd gedeeltelijk aan besteed.

Scouting - Scouting Nederland
Een van mijn grootste hobby's is scouting. Met circa honderdduizend jeugdleden en vijfentwintig duizend kaderleden verspreid over circa duizend groepen in heel Nederland is scouting de grootste jeugdorganisatie van Nederland. Naast wekelijkse activiteiten bij de eigen groep, worden ook op regionaal en landelijk niveau activiteiten georganiseerd als scoutingwedstrijden, hikes, interesse- en trapperskampen (HIT), en jamborees.
Zelf ben ik jeugdlid geweest bij scouting de Reggegroep in Hellendoorn/ Nijverdal. Bij deze groep ben ik tevens begeleider geweest bij de rowans & sherpa's en leider bij de verkenners. Mijn leidingcarrière is echter begonnen bij scouting Rozendaelgroep in Heino, waar ik bevers heb gedraaid. Na een verhuizing naar het westen heb ik de draad weer opgepakt bij scouting de Mohicanen in Den Haag, alwaar ik eerst leiding heb gegeven aan de padvindsters en momenteel begeleiding geef aan de senioren. Verder zit ik in de redactie van het groepsblad de InDruk en maak ik als speltakvoorzitter deel uit van het groepsbestuur.
Euronext - Pan-Europese beurs Euronext
Als een hobby geld mag kosten, dan gaat dat de afgelopen jaren ook op voor beleggen. Hoewel ik als 17-jarige begin jaren negentig mijn eerste aandelen kocht - de beursgang van Koninklijke PTT Nederland, later opgesplitst in KPN en TPG - op een positief gestemde beurs, heb ik toch ook een deel van mijn aandelen gekocht op momenten waarvan ik dacht dat de beurs haar dieptepunt had bereikt. De zeepbel bleek echter groter en ook terroristische aanslagen, geknoei in de boekhouding en hypotheekcrisissen doen de beurs geen goed. Het voordeel is dat nieuwe aandelen voor een zacht prijsje gekocht kunnen worden.
Met beleggen gelden in principe een aantal regels. Natuurlijk bieden rendementen behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst. Daarnaast is het slim om te beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt; beleggen met geleend geld is vragen om moeilijkheden. Verder dien je rekening te houden dat aan het kopen, bewaren en verkopen van beleggingen kosten zijn verbonden. Risico's kunnen gespreid worden door uiteenlopende beleggingen aan te gaan. Dit kan door verschillende aandelen te kopen of in beleggingsfondsen te stappen. Het risicoprofiel is verder afhankelijk van het gekozen tijdspad; een langer tijdspad staat grotere risico's toe.
Motorbeurs - Motorbeurs Jaarbeurs Utrecht
Een andere bezigheid, waar ik me momenteel te veel weinig mee bezig houd, is motorrijden. Vanwege wijzigende wetgeving heb ik eerst mijn motorrijbewijs en vervolgens pas mijn autorijbewijs behaald. De rijschool waar ik mijn theorie had behaald, raadde deze volgorde af, maar ik heb het als positief ervaren. Als motorrijder leer je veel beter (vooruit) kijken, omdat je veel kwetsbaarder bent in het verkeer. Een automobilist is dan ook dikwijls schuldig bij motorongelukken.
Daar ik zelf nog geen motor bezit, ben ik helaas niet vaak op een motor te vinden. Voornemens om een motor te huren zijn er vaak, maar meestal loopt het vast op een dag waar meerdere mensen kunnen. Ik ben er van overtuigd dat er een dag komt dat ik ook de trotse eigenaar ben van een of ander monster, waardoor het veel gemakkelijker wordt om even de motor te pakken. Tot die tijd moet ik het maar hebben van bijvoorbeeld de motorbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht (en van huren natuurlijk).